Klimatförändringen påverkar våra ekosystem på olika sätt, både gällande naturresurser som människan utnyttjar liksom naturvärden och biologisk mångfald. Det är därför angeläget att mildra klimatförändringens negativa konsekvenser på naturmiljöer genom att klimatanpassa förvaltning och skötsel av bland annat skyddad natur och annan värdefull natur. Som ett steg i detta arbete tar Greensway nu, på uppdrag av Naturvårdsverket och länsstyrelsen, fram ett metodstöd som bidrar till ett systematiskt tillvägagångssätt för att identifiera lämpliga klimatanpassningsåtgärder. Metodstödet är en utveckling av den internationella metoden Conservation Standards. En slutgiltig version av ska publiceras av Naturvårdsverket senare under 2023.

Under vintern har Greensway också arbetat efter metodstödet med klimatanpassning av naturreservatet Tjäderleksmossen, på uppdrag av länsstyrelsen i Uppsala län. Tjäderleksmossen täcker drygt 400 hektar skogsmosaik, nära samhället Länna ca 20 km öster om Uppsala. Naturvärden knutna till områdets fuktiga miljöer bedöms sårbara i ett framtida klimat. Under förra veckan var Greensway ute och uppskattade påverkan av markavvattning och tittade på de dämmen som uppkommit sedan bävern har etablerat sig i området. Som många andra naturreservat har området på senare år också drabbats hårt av granbarkborren som tillsammans med bäverns påverkan innebär ytterligare utmaningar för förvaltningen av naturreservatet.

Utvecklingen av metoder för klimatanpassning kommer tveklöst att vara en central del i den framtida förvaltningen av skyddad natur och viktiga ekosystemtjänster. Greensway ser fram emot att fortsätta denna utveckling av både metodstöd och åtgärder som leder detta viktiga arbete framåt.

Fotografi på Greensways konsult Anna Engman i Tjäderleksmossens naturreservat.