Kurstillfälle
Skogsbruksplanläggning
- Grundläggande
- Enköping
- 23 september - 24 september
Kurstillfälle
Skogsbruksplanläggning
- Grundläggande
- Enköping
- 23 september - 24 september
Våra erfarna kursledare lotsar dig genom både teoretiska och praktiska moment med målsättningen att kunskapen ska kännas relevant och direkt tillämpbar i din verksamhet. Vi tar upp syftet och nyttan med en skogsbruksplan och går igenom de olika delarna som den ska innehålla och alla de grundläggande fältmomenten som ska göras. Därefter går vi igenom hur skogsbruksplanen kan anpassas till rekreation och friluftsliv och hur den biologiska mångfalden bevaras på bästa sätt för det aktuella området som skall planläggas.
Genomförande
Kursen genomförs som en två dagarskurs i fält. Inför kursen skickas inläsningsmaterial till kursdeltagarna vilket du ska göra före fältdagarna. Kursen är speciellt framtagen för att långsiktigt säkerställa de kompetenskrav som PEFC ställer på de som planerar, leder och praktiskt genomför arbeten inom skogsbruket. Enligt PEFC ska förnyelsekursen genomföras minst vart 5:e år.
Målgrupp
All personal som ska arbeta med skogsbruksplanläggning.
Förkunskaper
Deltagarna ska ha kompetens motsvarande skoglig högskoleutbildning (skogsindelning, ståndortslära och skogsskötsel). Dessutom:
- SYN-kursen Grundläggande naturvärdesbedömning (högst fem år gammal)
- Skötselskolans moduler (innevarande års version):
- Miljöhänsyn Grunder
- Miljöhänsyn i praktiken
Under kursen kommer skogsbruksplaneprogram att användas. Kursdeltagare ska ha kompetens i handhavande av skogsbruksplaneprogram och allmän IT-kunskap.
Ackrediterad kursanordnare
Innehåll
Teoridel
Innan fältdelen genomförs ska deltagaren vara godkänd på de teorimoment som beskrivs under förkunskapskrav.
Fältdel
Målet med utbildningen är att inom ramen för kursdagarna lära sig momenten och metoderna för att ta fram en skogsbruksplan inom ett område som kursledaren valt ut. Följande ska exemplifieras/beskrivas i fält:
- Fältbesök och genomgång av alla de moment som krävs för att ta fram en certifieringsanpassad skogbruksplan.
- Praktiska övningar
Mål
Efter genomgången SYN-kurs ska kursdeltagaren kunna upprätta en certifieringsanpassad skogsbruksplan (FSC och PEFC) som innehåller:
- Areal
- Ägoslag
- Huggningsklass
- Målklass
- Beskrivning, mål och åtgärd för PF-bestånd
- Andel NO/NS samt vad som får medräknas samt beskrivning, mål och åtgärd
- Lövmål
- Ålder
- Höjd
- SI
- Virkesförråd
- Trädslagsfördelning
- Medeldiameter
- Åtgärd
- Markfuktighetsklass
- Åtgärdens angelägenhetsgrad
- Uttagsprocent
- Uppgifter inom fastigheten om nyckelbiotoper, områdesskydd (biotopskydd, naturvårdsavtal, naturreservat), Natura 2000-områden, vattenskyddsområden
- Uppgifter om kända forn- och kulturlämningar
- Områden med särskild vikt för friluftsliv och rekreation
- Valfria delar: vegetationstyp, GYL, stamantal, m.m.
- Erforderlig information om relevanta naturvårdsarter (rödlistade arter, signalarter samt fridlysta arter i den geografi man verkar).
Kursledare
Birger Hjelm
Birger arbetar med skoglig planering och inventeringar med naturvårdsinriktning. Han är jägmästare och har disputerat och forskat på SLU med fokus på skoglig resurshushållning. Birger har lång erfarenhet av skoglig planläggning, skogsskötsel, produktionsmodellering och inventeringar i skogslandskapet.