Grund och förnyelse
Naturvärdesbedömning
Vår utbildning är till stor del fältbaserad. Under kursen lär du dig att känna igen element och strukturer med höga naturvärden för att kunna göra väl avvägda naturvärdesbedömningar. Våra kursledare lotsar dig genom både teoretiska och praktiska moment med målsättningen att kunskapen ska kännas relevant och direkt tillämpbar i din verksamhet.
Genomförande
Kursen utförs dels med Greensways framtagna studiematerial som läses in på distans före vi träffas i fält. Under fältdagen besöker vi flera olika skogstyper och med hjälp av NVB-appen som Greensway utvecklat lär vi oss att genomföra en naturvärdesbedömning. För att minimera risken för att värdefulla skogsbiotoper avverkas eller skadas av misstag är det viktigt att göra en naturvärdesbedömning före åtgärd. I PEFC:s och FSC:s skogsstandarder anges att all personal som utför skoglig planering ska ha kompetens att utföra naturvärdesbedömning och att detta skall göras före större skogliga åtgärder.
Målgrupp
All personal som arbetar med skoglig planering, exempelvis traktplanering eller skogsbruksplaner.
Förkunskaper
Skoglig yrkeserfarenhet och kunskaper motsvarande kursen Natur- och kulturmiljövård.
Innehåll
Naturvärdesbedömningens syfte är att identifiera områdets förutsättningar för biologisk mångfald och skapa underlag för planering av åtgärder eller avsättningar. Bedömningen ska ske med hänsyn till olika organismgruppers krav på livsmiljöer och väga in faktorer som:
- topografi och markförhållanden
- hydrologi
- beståndsklimat
- trädskiktets sammansättning och karaktär
- träd med speciella egenskaper
- olika former av död ved
- växttäcke/bördighet
- naturlig störningsdynamik
- historiskt nyttjande
Mål
Efter genomgången kurs skall kursdeltagaren:
- kunna genomföra grundläggande naturvärdesbedömning med vedertagen metod som underlag för miljö- och naturvårdsplanering och urval av avsättningar för naturvårdsändamål
- kunna rangordna olika områdens/biotopers kvalité för att avgöra behov av hänsyn
- kunna ge lämpliga skötselförslag i områden av NS- och PF-karaktär.
Ackrediterad kursanordnare
Våra grundpriser exklusive moms på utbildningarna är om inget annat avtalats är:
Förnyelse: 3 950 kr per person
Grund: 6 600 kr per person
I utbildningskostnaden ingår tillgång till teorimaterial, fältdagar inklusive mat och dryck i fält samt SYN-avgiften.
Om du som deltagare har genomfört de aktuella teorikurserna genom annan utbildning och visar upp ett kompetensbevis drar vi av detta vid faktureringen.
Vid frånvaro från kursen eller avbokning senare än 14 dagar före utbildningstillfällets start utgår ingen återbetalning. Utbildningen faktureras därmed ca två veckor före kurstillfället. Betalningsvillkoren är 15 dagar. Du har dock möjligheten att överlåta din anmälda plats till någon annan deltagare, förutsatt att denne också når förkunskapskraven. Skulle du bli sjuk inför kurstillfället kan du få anmälningsavgiften återbetald mot uppvisande av läkarintyg.
I samband med registrering till utbildningen registrerar vi ditt namn och din mailadress och eventuella matallergier i syfte att meddela dig kursinformation, förse dig med rätt uppgifter till teorikurserna online samt kunna genomföra fältdagarna på bästa sätt. Vi sparar den här informationen på företagets datorer under kurstillfällets kalenderår, varefter vi raderar din information. Genom att anmäla dig till kursen ger du samtycke till denna personuppgiftshantering.
Vid färre anmälda än 10 deltagare förbehåller sig Greensway rätten att ställa in kursen av ekonomiska skäl. Risk för detta meddelas senast 14 dagar innan kursens startdatum.
Kursledare
Kristian Tufvesson
Kristian är jägmästare med inriktning mot ekologi och skogsskötsel. På Greensway arbetar han med olika utredningar och inventeringar kopplade till bland annat skogliga naturvärden, artskydd, hänsynsåtgärder och restaurering. Han har tidigare arbetat på Skogsstyrelsen med återvätning av dikad torvmark, samt med skötsel och nybildande av områdesskydd.
Olle Finnström
Olle är jägmästare med inriktning på biologi och skogsskötsel. På Greensway arbetar han med utredningar och inventeringar riktat mot naturvård, naturhänsyn och artbevarande. Detta inkluderar bland annat naturvärdesinventeringar (NVI), naturvärdesbedömningar, artinventeringar, artskyddsfrågor, miljöutredningar och tillståndsärenden.
Adam Ekholm
Adam är ekologisk utredare och analytiker på Greensway. Där jobbar han främst med utredningar, men också naturvärdesbedömningar och skogliga SYN-utbildningar. Adam har disputerat och forskat vid SLU med fokus på insektsekologi, men också studerat effekter av hyggesfritt skogsbruk på skoglig tillväxt och biologisk mångfald.
Olof Widenfalk
Olof är en erfaren utbildare inom skoglig naturvård, han var tidigare forskare inom naturvårdsskötsel på Skogforsk samt har arbetat länge med praktisk skoglig naturvård och uppföljningar av naturvård. Olof är även författare till Skogsskötselseriens del om Naturhänsyn.