Digitala verktyg blir en allt viktigare del av Greensways utvecklingsarbete och erbjudande till våra kunder. Våra digitala stöd gör processerna effektivare och påverkansbedömningarna mer ekologiskt pålitliga. Samtidigt blir alla processer och uppföljningar en viktig källa till ny kunskap och förbättrade modeller, något som är helt nödvändigt med den komplexitet som våra ekosystem innebär.

Big Data, AI, Machine Learning, Deep Tech – Begreppen som snurrar i luften kring olika digitala lösningar är många. Även inom ekologin och arbetet med biologisk mångfald har den stora mängden data och ökad datorkraft inneburit att de nya teknikerna har gjort sitt intåg. Det innebär förstås möjligheter, men samtidigt innebär den stora komplexitet som ekosystem och interaktioner mellan arter innebär en utmaning och stora osäkerheter, även för de mest avancerade modellerna. Lösningarna blir helt enkelt inte bättre än kunskapen om arterna och deras interaktion i ekosystemen.

Så en berättigad fråga är vad vi kan använda digitala verktyg till inom ekologiska tillämpningar? Kan de effektivisera artskyddsutredningar, naturvärdesinventeringar och arbete med restaurering eller uppföljning? Vad är möjligheterna och vad är begränsningarna? Och med ekologiska tillämpningar menas här förståelsen för ekosystem och effekter av påverkan, inte verktyg som identifierar arter, fågelsång osv. Dessa verktyg är väldigt användbara och avancerade på sitt sätt men verktyg som utreder ekologiska mönster kräver något mer – Stor ekologisk kunskap, avancerade ekologiska modeller och en stor portion komplexitet och osäkerhet – Hur mycket datorkraft och kunskap i digital utveckling man än besitter.

Inom Greensway har vi jobbat ganska länge med utveckling av digitala verktyg som kartlägger biologisk mångfald och ekologiska processer. Mycket har hänt under de senaste åren, inte minst har datamängden ökat kraftigt. Både när det gäller miljödata och data på artobservationer. Verktygen har också utvecklats och resultaten är allt säkrare och kan tillämpas över större områden. Låt oss sammanfatta de möjligheter (+) och utmaningar (-) vi ser:

+ Vi har idag möjligheter att på landskapsnivå identifiera hotspots för biologisk mångfald, och enskilda arter, med ganska stor säkerhet för många artgrupper.
+ Det innebär att vi kan scanna stora områden för att bedöma lämpligheten för olika åtgärder.
+ Det innebär också att vi kan bedöma effekter av olika verksamheter över stora områden, ibland ända upp till global nivå
+ Regionalt har vi också möjlighet att följa trender för arter och artgrupper med ganska god säkerhet

 Den rumsliga upplösningen är fortfarande begränsad för säkra modeller. Drömmen om artinventeringar vid skrivbordet i enheter mindre än en hektar är fortfarande långt borta.
 För artmodeller är vi begränsade till arter som ganska frekvent rapporterats eller inventerats
Det innebär att vi kan säga mer om exempelvis fåglar och växter än svåridentifierade insektsgrupper och marklevande organismer
Har vi inte förståelsen för arternas ekologi och interaktion blir modellerna betydligt sämre och osäkrare

Det kanske viktigaste av allt är inte själva modellerna utan systemen som gör att modellerna och den ekologiska förståelsen utvecklas hand i hand. Uppföljningar av resultaten och förbättringar av modellerna är minst lika viktiga som tillgången på data, digital utveckling och datorkraft.

Även om det fortfarande finns utmaningar och mycket att utveckla så finns det redan områden där vi ser att våra verktyg kan göra stor skillnad. Det gäller inte minst hur de används i samband med olika typer av exploatering och värdering av biologisk mångfald. Redan idag ser vi att verktygen kan göra stor skillnad genom:

  • Bedömningar av stora områden i tidiga skeden/förstudier blir både tidseffektiva och av högre kvalitet
  • Påverkansbedömningar och skötselplaner blir betydligt bättre i ett landskapsperspektiv
  • Inventeringar i fält blir mer effektiva när prioriteringar kan utgå från bra digitala underlag
  • Verktygen innebär en stor möjlighet för företag som vill få med biologisk mångfald i sin hållbarhetsredovisning

Så visst kliver vi in i en ny tid för ekologiska utredningar. Med stora möjligheter till förbättringar. Framtiden är redan här, samtidigt har den bara börjat.

– Olof Widenfalk, Sektorschef Energi och Skog