Digital plattform för standardiserad värdering och uppföljning av biologisk mångfald i kommunal verksamhet
Greensway utvecklar just nu en digital plattform som ska hjälpa kommuner att standardisera hur biologisk mångfald bedöms och följs upp inom hållbarhetsarbetet. Plattformen ska förenkla planerings- och tillståndsprocesser, ge bättre beslutsunderlag och bidra till att miljömål nås på både lokal och internationell nivå.
Bakgrunden är att biologisk mångfald minskar globalt. I takt med att biologisk mångfald minskar har EU arbetat med ett antal styrmedel för att möjliggöra att den negativa trenden vänder. Just nu håller restaureringsförordningen på att införas i EU, med ett ökat fokus på artskydd och med mål om att återställa minst 20 % av Europas natur till 2030. För svenska kommuner innebär det nya krav – men också möjligheter. Många saknar idag verktyg för att mäta, följa upp och jämföra naturvärden över tid.
Plattformen möter detta behov genom att effektivisera datahantering och analys av data om biologisk mångfald, olika biotoper, ekosystemtjänster och naturvärden. Den utvecklas i samarbete med kommuner och kommer att innehålla ett bedömningssystem som gör det enklare att följa förändringar, rikta insatser och kommunicera resultat.
Projektet hanterar tre stora utmaningar:
- Ojämn miljöplanering: Kommuner har olika riktlinjer och resurser för att hantera miljömål.
- Brist på transparens och långsiktighet: Det finns ett behov av mer transparenta och långsiktiga strategier som ger konkreta resultat för den biologiska mångfalden.
- Integrering av grönplanering: Bättre integration mellan grönplanering och andra samhällsbehov är nödvändigt för att uppnå hållbarhetsmålen.
Verktyget kan även användas av myndigheter, företag och markägare som vill bidra till ökad biologisk mångfald enligt EU:s krav. Målet är att skapa en transparent, användarvänlig lösning som gör det lättare att fatta kloka beslut för naturen – oavsett kommunens storlek eller förutsättningar. Plattformen och metodiken kommer att tillgängliggöras som open source efter utvecklingen.
Vill du veta mer eller är din kommun intresserad av att delta i detta pilotprojekt? Kontakta då vår projektledare Kristina Kvamme (kristina.kvamme@greensway.se) eller prata med vår VD Lina Widenfalk som är på plats på Flora- och faunavårdskonferensen den 9 april som i år har temat Naturen, samhället och restaurering.